Μονοκρυσταλλικά και πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ: τι πρέπει να γνωρίζετε

Όταν αξιολογείτε ηλιακούς συλλέκτες για το φωτοβολταϊκό σας σύστημα (PV), θα συναντήσετε δύο κύριες κατηγορίες επιλογών πάνελ: μονοκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ (μονο) και πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ (πολυ). Και οι δύο τύποι πάνελ παράγουν ενέργεια από τον ήλιο, αλλά υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε.

Μονοκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ και πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ: όλα αφορούν τα ηλιακά κύτταρα – κυψέλες

Τόσο τα μονοκρυσταλλικά όσο και τα πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ εξυπηρετούν την ίδια λειτουργία στο συνολικό ηλιακό φωτοβολταϊκό σύστημα: συλλαμβάνουν ενέργεια από τον ήλιο και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια. Και τα δύο είναι κατασκευασμένα από πυρίτιο, το οποίο χρησιμοποιείται για ηλιακούς συλλέκτες επειδή είναι ένα άφθονο, πολύ ανθεκτικό στοιχείο. Πολλοί κατασκευαστές ηλιακών πάνελ παράγουν μονοκρυσταλλικά και πολυκρυσταλλικά πάνελ.

Τόσο τα μονοκρυσταλλικά όσο και τα πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ μπορούν να είναι καλές επιλογές για το σπίτι σας, αλλά υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ των δύο τύπων τεχνολογίας που πρέπει να κατανοήσετε πριν λάβετε την τελική σας απόφαση αγοράς ηλιακής ενέργειας. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο τεχνολογιών είναι ο τύπος ηλιακού στοιχείου πυριτίου που χρησιμοποιούν: τα μονοκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ έχουν ηλιακά στοιχεία κατασκευασμένα από ένα μόνο κρύσταλλο πυριτίου, ενώ οι πολυκρυσταλλικοί ηλιακοί συλλέκτες έχουν ηλιακά κύτταρα κατασκευασμένα από πολλά θραύσματα πυριτίου που λιώνουν μαζί.

φωτοβολταικα-πολυκρυσταλλικά-μονοκρυσταλλικά-2021-2022

φωτοβολταικα-πολυκρυσταλλικά-μονοκρυσταλλικά-2021-2022

Μονοκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ
Τα μονοκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ θεωρούνται γενικά ως ένα κορυφαίο ηλιακό προϊόν. Τα κύρια πλεονεκτήματα των μονοκρυσταλλικών πάνελ είναι η υψηλότερη απόδοση και η πιο κομψή αισθητική.

Για την παραγωγή ηλιακών στοιχείων για μονοκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ, το πυρίτιο διαμορφώνεται σε ράβδους και κόβεται σε γκοφρέτες. Αυτοί οι τύποι πάνελ ονομάζονται «μονοκρυσταλλικοί» για να δείξουν ότι το πυρίτιο που χρησιμοποιείται είναι μονοκρυσταλλικό πυρίτιο. Επειδή το κελί αποτελείται από ένα μόνο κρύσταλλο, τα ηλεκτρόνια που παράγουν μια ροή ηλεκτρικής ενέργειας έχουν περισσότερο χώρο για να κινηθούν. Ως αποτέλεσμα, τα μονοκρυσταλλικά πάνελ είναι πιο αποτελεσματικά από τα πολυκρυσταλλικά αντίστοιχα.

Πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ
Τα πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ έχουν γενικά χαμηλότερη απόδοση από τις μονοκρυσταλλικές επιλογές, αλλά το πλεονέκτημά τους είναι χαμηλότερη τιμή. Επιπλέον, τα πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ τείνουν να έχουν μπλε απόχρωση αντί για τη μαύρη απόχρωση των μονοκρυσταλλικών πάνελ.

Τα πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ κατασκευάζονται επίσης από πυρίτιο. Ωστόσο, αντί να χρησιμοποιούν έναν μόνο κρύσταλλο πυριτίου, οι κατασκευαστές λιώνουν πολλά θραύσματα πυριτίου μαζί για να σχηματίσουν τις γκοφρέτες για το πάνελ. Οι πολυκρυσταλλικοί ηλιακοί συλλέκτες αναφέρονται επίσης ως «πολυκρυσταλλικό» ή πολύ-κρυσταλλικό πυρίτιο. Επειδή υπάρχουν πολλοί κρύσταλλοι σε κάθε κελί, υπάρχει λιγότερη ελευθερία για τα ηλεκτρόνια να κινούνται. Ως αποτέλεσμα, τα πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ έχουν χαμηλότερη βαθμολογία απόδοσης από τα μονοκρυσταλλικά πάνελ.

Τι είναι η ηλιακή ενέργεια
Πώς συγκρίνονται τα μονοκρυσταλλικά και πολυκρυσταλλικά πάνελ σε βασικές μετρήσεις;

Μονοκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ Πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ
Κόστος Πιο ακριβό Λιγότερο ακριβό
Αποδοτικότητα Πιο αποτελεσματικό Λιγότερο αποτελεσματικό
Αισθητική Τα ηλιακά κύτταρα είναι μια μαύρη απόχρωση Τα ηλιακά κύτταρα έχουν μπλε απόχρωση
Μακροζωία 25+ χρόνια 25+ χρόνια

Μονοκρυσταλλικά έναντι πολυκρυσταλλικών ηλιακών συλλεκτών: ποια είναι κατάλληλα για εσάς;
Η εξοικονόμηση χρημάτων είναι ένας από τους καλύτερους λόγους για την ηλιακή ενέργεια, και αν επιλέξετε μονοφωνικά ή πολυ ηλιακά πάνελ, θα μειώσετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιλογή που επιλέγετε εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις, τους περιορισμούς χώρου και την επιλογή χρηματοδότησης που επιλέγετε.

Προσωπικές προτιμήσεις: Εάν το χρώμα των ηλιακών συλλεκτών σας είναι σημαντικό για εσάς, θυμηθείτε ότι τα μονοκρυσταλλικά και πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ τείνουν να εμφανίζονται διαφορετικά στην οροφή σας. Το τυπικό μονοκρυσταλλικό πάνελ θα έχει την τάση να έχει πιο σκούρο μαύρο χρώμα, ενώ το τυπικό πολυκρυσταλλικό πάνελ θα έχει την τάση να έχει πιο μπλε χρώμα. Εάν η κατασκευή των πάνελ σας είναι σημαντική για εσάς, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε αρκετά για την εταιρεία που δημιούργησε τα μονοφωνικά ή πολυ ηλιακά πάνελ σας.

Περιορισμοί χώρου: Θα πρέπει να προτιμάτε ηλιακούς συλλέκτες υψηλότερης απόδοσης εάν το μέγεθος του φωτοβολταϊκού σας συστήματος περιορίζεται από τον διαθέσιμο χώρο στην οροφή σας. Εξαιτίας αυτού, η πληρωμή του επιπλέον κόστους για πιο αποδοτικά μονοκρυσταλλικά πάνελ που μπορούν να σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει πιο νόημα σε αυτά τα σενάρια. Εναλλακτικά, εάν έχετε πολύ χώρο οροφής ή εγκαθιστάτε επίγειο ηλιακό, τότε πολυκρυσταλλική χαμηλότερης απόδοσης μπορεί να είναι μια πιο οικονομική επιλογή.
Ηλιακή χρηματοδότηση: Πώς χρηματοδοτείτε το σύστημά σας μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στον καθορισμό του τύπου πίνακα που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε μια συμφωνία αγοράς ενέργειας (PPA), πληρώνετε ανά κιλοβατώρα για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι, πάνω από κάθε τύπο εξοπλισμού που προσφέρετε, οι μηνιαίες πληρωμές σας θα καθορίσουν τις αποταμιεύσεις σας. Αντίθετα, εάν αγοράζετε το σύστημά σας, η πληρωμή περισσότερων για μονοκρυσταλλικά πάνελ υψηλής απόδοσης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις στην ηλιακή σας επένδυση .
Ποιες άλλες τεχνολογίες ηλιακών κυττάρων υπάρχουν;
Παρόλο που αποτελούν ένα σημαντικά μικρότερο ποσοστό της αγοράς ηλιακών συλλεκτών (συγκεκριμένα οικιακά και εμπορικά πάνελ), υπάρχουν και άλλες επιλογές ηλιακών συλλεκτών εκτός από τις μονοκρυσταλλικές και πολυκρυσταλλικές. Μια τεχνολογία που ίσως έχετε ακούσει είναι η ηλιακή λεπτή μεμβράνη, η οποία περιλαμβάνει πάνελ κατασκευασμένα από μια ποικιλία υλικών που τείνουν να είναι πιο ελαφριά και εύκαμπτα από τα τυπικά πάνελ πυριτίου. Ωστόσο, η τεχνολογία λεπτής μεμβράνης υστερεί έναντι της τεχνολογίας κρυσταλλικού πυριτίου όσον αφορά την απόδοση και την απόδοση.

ηλιακα πανελ τιμεσ 2023,2024, Μονοκρυσταλλικά και πολυκρυσταλλικά ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ, ηλιακα πανελ τιμη 2023,2024,

ηλιακα πανελ τιμεσ 2023,2024, Μονοκρυσταλλικά και πολυκρυσταλλικά ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ,ηλιακα πανελ τιμη 2023,2024,

ηλιακα πανελ τιμεσ 2023,2024, Μονοκρυσταλλικά και πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ. τι πρέπει να γνωρίζετε. οια είναι κατάλληλα για εσάς; Αυτόνομα και υβριδικά φωτοβολταικά. Χονδρική ηλιακα πανελ 2023,2024,

Το καλάθι μου
Close Wishlist
Close Recently Viewed
Compare Products (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Categories